måndag 30 november 2015

Var är Audrey? Sophie Kinsella



Titel: Var är Audrey?
Originaltitel: Finding Audrey
Författare: Sophie Kinsella
Utgivningsår: 2015
Förlag: B. Wahlströms
Sidor: 311
Genre: YA
Språk: Svenska

Handling i korthet:
Audrey är fjorton är och går inte i skolan just nu. Det hände något i skolan som gjorde att hon inte mår riktigt bra. Hon kan i stort sett inte lämna huset, inte träffa folk, inte se någon i ögonen. Den här boken handlar om Audrey och hennes familj och vägen till att må bättre.

Mina tankar:
De böcker jag läst av Sophie Kinsella är skrivna på ett lättsamt och roligt sätt, så även denna. Trots att boken behandlar ett ganska allvarligt ämne, psykisk ohälsa, tas det upp på ett sätt som är lätt att ta till sig, utan att förminska sjukdomen (för mycket). Nu kanske det inte är så "lätt" att bli "frisk" från de diagnoser Audrey lider av, som det verkar i boken. Men jag tycker ändå det är bra att det finns en lättillgänglig bok om ett ämne som det ofta finns mycket fördomar och missförstånd om.

Bokens främsta egenskap är dock inte att sprida information utan att den berättar om Audrey familj på ett lite galet sätt. Jag kommer på mig flera gånger att småfnittra när jag läser. Jag måste erkänna att jag har lyssnat på den här boken på engelska också, på brittisk engelska och den inläsningen är helt fantastisk. Är det någon som sett komediserien "Friday night dinner"? Inläsningen är lika galen hysterisk som den och gör mycket till karaktärerna i boken.

Första hälften av boken uppskattar jag mest då den känns mer galen och tokroliga än andra hälften. Andra hälften kan jag känna är lite forserad när den tar upp Audrey kämpande med sin reptilhjärna, vilja att bli bättre, samtidigt som hon och Linus utvecklar sin relation.

Men allt som allt är det en humoristisk, lättläst och hjärtevärmande bok.

Rekommenderas till:
De som vill läsa en lättsam historia om en lite hysterisk familj. Lite i stil med "Fangirl" av Rainbow Rowell eller "Anna och den Franska Kyssen" av Stephanie Perkins.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

torsdag 26 november 2015

Odinsbarn, Siri Pettersen



Titel: Odinsbarn
Originaltitel: Ravneringene 1: Odinsbarn
Författare: Siri Pettersen
Utgivningsår: 2013 (svenska 2015)
Förlag: B Wahlströms
Sidor: 662
Genre: Fantasy
Språk: Svenska

Handling i korthet:
Hirka växer upp som svanslös, vargen tog den när hon var liten, har hennes far berättat för henne. Men när hon är 15 år får hon reda på sanningen, hon har aldrig haft någon svans, hon är ett odinsbarn, någon som för med sig röta. Hennes liv förändras drastiskt och hon dras in i en maktkamp i ett land på väg mot krig.

Mina tankar:
Wow!!! Den här boken slog helt undan benen för mig. Jag hade inga höga förväntningar alls, då boken kändes lite hypad. Skall jag vara riktigt ärlig ser inte boken så lockande ut heller utan var snarare lite otäck med sin avhuggna svans, med synliga blodådror och hårstrån... Usch...
Men när den kom till Storytel, lade jag till den i bokhyllan och av en händelse satte jag på den och började lyssna och lyssna och lyssna. Jag kunde inte sluta och när jag var tvungen att ta en paus stannade tankarna kvar hos Hirka och Rime. Jag älskar när det händer, jag vill bli helt uppslukad av någon annans uppdiktade värld. Känna för karaktärerna och leva mig in i handlingen och släppa verkligheten en stund. Boken är tjock, vilket också kändes lite skrämmande från början, men den tog slut alltför fort ändå.

Handlingen tar fart från första sidan och man blir inkastad i en värld med regler och ord man inte förstår. Det är mycket information att ta in och namn och ord att få på rätt plats så det tar ett tag att få rätsida på saker och ting, men det gör ingenting. För kärleken till Hirka, som är huvudpersonen i boken, är direkt. Jag blir intresserad av hennes öde från allra första stund och jag läser med en förväntan och ett genuint engagemang. Hon är intressant därför att hon är annorlunda, hon har ju ingen svans i en värld där alla andra har det, men också för att hon är våghalsig och inte tvekar att göra det hon tycker är rätt.

Men det är inte bara Hirka som är en intressant karaktär, boken är full av spännande och färgstarka personer. Rime, som Hirka lekt med som barn och som nu valt en väg som inte uppskattas av hans mormor som sitter i det prestigefyllda rådet. Urd som är slug och har baktankar med allt han gör och många fler.

Författaren beskriver en helt egen värld, med eget styre, egna uttryck och eget folk. Språket och uttrycken skapar stämning i boken tillsammans med inslagen av nordisk mytologi och miljö. Jag blev så kär i boken att jag var tvungen att åka och köpa den och även dess fortsättning som heter "Röta". Boken är helt klart värd sin hype och jag får erkänna att denna är en ny favorit som jag inte hade räknat med.

Det enda jag har lite svårigheter med är siaren, den som alla litar till och som sägs styra. Vem tror folket att det är? En korp? En extra vis allsmäktig korp? Vad skulle skilja den från alla andra korpar?

Rekommenderas till:
De som gillar Fantasy med starka kvinnliga karaktärer och lite annorlunda infallsvinkel.

Betyg: 5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

fredag 20 november 2015

Aldrig ensamma, Anna Jakobsson Lund



Titel: Aldrig ensamma
Originaltitel: Aldrig ensamma
Författare: Anna Jakobsson Lund
Utgivningsår: 2015
Förlag: Annorlunda förlag
Sidor: 358
Genre: Dystopi, ungdomsbok
Språk: Svenska

Handling i korthet:
Ava, Levi och Leymah är tillbaks i huvudstaden. Samtidigt som de försöker hjälpa Lo, behöver de hjälpa Levi att hantera sin förmåga. Rebellerna fortsätter med arbetet att få till en attack mot systemet. Är våld den rätta vägen? Vem går att lita på? Var går gränserna? Vad är du beredd att offra?

Mina tankar:
Jag måste erkänna att jag har en förkärlek till dystopier och den här är inget undantag. "Aldrig ensamma" är en mörk fortsättning på "Tredje principen", med en hel del kontroversiella frågor som behandlas. Visst blir jag lite chockad emellanåt då Tredje principen var lite snällare. Nu är det lite skitigare och lite mer skruvat när allt börjar ställas på sin spets. Historien byggs upp genom hela boken och i slutet blir det riktigt spännande.

Hur spännande det än är så är det ändå vänskapen mellan de tre huvudpersonerna som berör mig och gör att jag engagerar mig i berättelsen. Jag fullkomligt älskar Levi och Leymah och Ava och hur de tillsammans hanterar situationerna som uppstår. Inte för att deras relationer är en dans på rosor, för de är de ej, men problemen de upplever löser de på ett intelligent sätt. Det är så många böcker där karaktärerna ena stunden litar blint på varandra för att sedan vända varandra ryggen för ett missförstånd, så är alltså inte fallet här. Levi är den som jag känner växer mest och en liten romans börjar spira mellan honom och Leymah.

I boken beskrivs förmågorna att kunna gå in i andras sinnen och styra dem eller leta i deras minnen. Sättet som människors sinnen beskrivs och hur de med sina förmågor går över gränserna till andra, känns trovärdig. Dessa förmågor tycker jag fortfarande är otroligt skrämmande, men gör det hela väldigt spännande och frågor om vad som är intigritetskränkande, i relation till "målet helgar medlen" lyfts fram. Särskilt med tanke på att Systemet, de som styr den här världen, vill kunna kontrollera varje människa, antingen genom deras chip eller någon form av "av programmering".

Jag gillar den har boken. Den är otroligt snygg, precis som sin föregångare, och den drar mig in så att jag bara vill läsa " lite till". När så boken tar slut blir det lite tomt. Jag vill ju veta vad som kommer hända och det är ju så länge kvar tills nästa kommer ut. Kort sagt är det här en väldigt läsvärd bok.

Denna bok har jag fått som recensionsexemplar. Tack!

Rekommenderas till:
Fan av dystopier och spännande ungdomsböcker, men börja med Tredje Principen.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

onsdag 11 november 2015

Det här var ju tråkigt, David Batra

Lyssnat på Storytel

Titel: Det här var ju tråkigt (ljudbok)
Originaltitel: Det här var ju tråkigt
Författare: David Batra
Utgivningsår: 2015
Förlag: 
Sidor: 
Genre: Humor
Språk: svenska

Handling i korthet:
David Batra i stand up show med samma tema som sin bok "Det här var ju tråkigt", där huvudtemat är folks lappar i olika sammanhang.

Mina tankar:
Jag trodde detta var en ljudbok när jag valde den, men det visade sig vara en stand up- show med David Batra. Jag antar att den är baserad på hans bok "det här var ju tråkigt".

Även om det inte riktigt var vad jag hade väntat mig, blev jag glatt överaskad. Det var lätt att lyssna till och jag blev definitivt underhållen den timmen det varade och det var härligt att få skratta en stund.

Rekommenderas till:
De som vill få sig ett gott skratt.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com

Sjöfararna, Diana Gabaldon



Titel: Sjöfararna
Originaltitel: Voyager
Författare: Diana Gabaldon
Utgivningsår: 1994
Förlag: Bookmark förlag
Sidor: 1045
Genre: Historisk romance,
Språk: Svenska

Handling i korthet:
Clair och Briannas historiska efterforskningar har gett resultat, det verkar som Jamie överlevde slaget vid Culloden. Claire bestämmer sig för att ta språnget i tiden för att leta efter honom. Nu efter 20 år får de lära känna varandra igen, samtidigt som de tvingas ut på äventyr.
Hela tiden med korta återblickar på vad som hänt i deras liv under åren utan varandra.

Mina tankar:
Diana Gabaldon är väldigt duktig på att berätta historier. Det är spännande och fängslande och hon verkar veta precis hur hon skall få sina läsare att bara läsa "lite till". Det händer hela tiden något nytt som man inte väntat sig. Dessa karaktärers liv är så fyllda av äventyr att det skulle krävas flera liv för oss "vanliga" att vara med om ens hälften och ändå är det flera böcker kvar. Men boken utger sig inte heller för att vara realistisk, så det är bara att följa med i alla vändningar. Bland annat både roar och irriterar mig det faktum att Jamie och Claire gång på gång lyckas träffa på personer de känner precis överallt där de är. Olika karaktärer som man träffat på förut, men som försvunnit dyker upp på de mest oväntade ställen.

Jag tycker Diana är en mästare på att beskriva så att man kan leva sig in i historien. Vissa delar av historien är otroligt målande då man känna lukter, smaker och känna hur förtvivlat kallt det är. Ibland kan jag dock tycka att vissa scener är lite för detaljerade, men det gäller ju även de tidigare böckerna. Här censureras ingenting och vissa scener är hemska. Övergrepp begås och ger en dålig eftersmak. Här behandlas bland annat handeln med slavar och fast jag inte vill tro att någon kan behandla medmänniskor på det sättet, inser jag att det förmodligen var än värre i verkligheten.

Något som jag reagerar på är alla stereotyper och fördomar som målas upp. Jag inser att de hade en något annorlunda människosyn på 1700-talet, men det blir inte mindre obehagligt för det, och det känns som Diana Gabaldon förstärker stereotyperna på ett onödigt sätt.

Men allt som allt tycker jag om den här boken. Jag har svårt att släppa den och är sugen på att snart fortsätta på "trummornas dån" som är nästa bok i serien. Jag tycker det är ett ganska bra betyg på en bok när man inte är mätt på historien eller karaktärerna efter att ha läst över tusen sidor om dem.

Rekommenderas till:
Gillar man ett riktigt regält äventyr där allt kan inträffa är det här den rätta boken. Men man bör först läsa "Främlingen" och "Slända i bärnsten".
De som redan läst de två tidigare böckerna bör absolut läsa denna.

Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.com, Adlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Wrap up Oktober







Lästa böcker i Oktober:

  • Lost Voices, Sarah Porter.  3/5
  • Ja jag har mens hurså? Clara Henry 3,5/5
  • Hallahem - Staden under berget, Susanne Trydal & Daniel Åhlin 4/5
  • Queen of Shadows, Sarah J Maas.  4/5
  • Lola och Pojken i huset bredvid, Stephanie Perkins.  3/5

  • Månadens bästa bok:
    Månadens bästa bok var helt klart Hallahem - Staden under berget. Boken får mig att vilja gå ut i skogen, sätta mig på en mossig sten och lyssna till granarnas sus. Något vi gör alldeles för lite i all stress som omger oss.

    Månadens överraskning:
    Queen of Shadows överraskade mig genom att jag inte tyckte så mycket om den som jag trodde jag skulle göra. Den var bra och spännande, men vissa moment i boken passade inte mig alls.

    Månadens besvikelse: 
    Kanske är det Lola och Pojken i huset bredvid, som jag hade lite högre förväntningar på. Lite för ytlig och förutsägbar för min smak.

    Mina tankar:
    Eftersom jag har lite svårt att läsa just nu blir det mest ljudböcker från Storytel. Det är så skönt att ha den möjligheten när det är stressigt eller huvudet inte hänger med. Men det blev ändå två fysiska böcker denna månaden och jag är så tacksam för att ha fått Hallahem av författaren, Susanne Trydal. Boken var fantastisk och jag ser så fram emot fortsättningen.