tisdag 31 januari 2017

Sammanfattning Januari




Lästa böcker i Januari: 13 st

Antal lästa sidor: 2309
Tid jag lyssnat: 64 timmar 13 min (!!!!)

Månadens utmanings böcker:
  • Boktolva: 5 st. 
  • Kaosutmaningen: 11 st. 
Påbörjade serier:
  • Fallen 
  • House of Night
  • Jana BerzeliusT
  • The Ascendance Trilogy
  • Six of Crows
  • The School for Good and Evil
  • Amulett
Avslutade serier:
  • Grishatriologin
  • The Ascendance Trilogy

Månadens bästa bok:
Är en hel triologi som jag bara slukade. The Ascendance Trilogy hade allt. Galna karaktärer, humor, spänning, pirater, vänskap och mycket mer. Det blev kärlek vid första ögonkastet.


Månadens överraskning:
The School for Good and Evil var underhållande på flera olika plan och jag planerar att fortsätta serien inom snar framtid.


Mina tankar:
Januari brukar vara en bra läsmånad för mig, men 13 böcker är VÄLDIGT ovanligt. Nu lyssnar jag ju på en del böcker samtidigt som jag går eller viker tvätt eller liknande. Men ändå... och jag som just sänkt mitt goodreadsmål från 70 till 50 böcker. 

Böckerna jag läst har varit allt från mediokra till väldigt bra. Många härliga äventyr har genomlevts och flera underbara karaktärer har jag lärt känna.

Jag kommer nog inte att fortsätta med Fallen-, Amulett-eller House of Night-serien då jag inte fastnade för dem tillräckligt. 

Nu ser jag fram emot februari och bokrean! 

fredag 27 januari 2017

The School for Good and Evil, Soman Chainani



Titel: The School for Good and Evil
Originaltitel: The School for Good and Evil
Serie: The School for Good and Evil #1
Författare: Soman Chainani
Utgivningsår: 2013
Förlag: Harper Audio
Sidor/tid: 13 timmar 45 min
Genre: 
Språk: Engelska

Lyssnat på Storytel
Inläsare: Polly Lee


Handling i korthet:
Varje fjärde år försvinner två barn spårlöst. Vad folk inte vet är att de hamnar på skolan för goda och onda. En skola där vanliga pojkar och flickor tränas till att bli antingen en sagohjälte eller sagoskurk.

Mina tankar:
Det här är en triologi, fast det skall komma en fjärde bok i år...(?!)  Än så länge har första boken kommit ut och A World without Princes (2014) och The Last Ever After (2015) Jag som alltid gillat sagor, föll genast för idén att sagofigurer fick gå på olika skolor. Där de blir upplärda för sin roll och sedan skickas ut i skogen för att få sin historia skriven. 

På skolan för goda har vi hjältar, som tex Snövit och på skolan för onda, har vi superskurkar som tex Vargen i Rödluvan. Naturligtvis finns det en rivalitet mellan skolorna och många är upprörda över att de goda nästan alltid vinner. 

Boken är skriven på ett lite naiv och barnsligt sätt, ungefär som en saga, fast här går författaren all in och förstärker sagornas stereotyper, Disney-style. Jag har lite svårt för beskrivningen av onda och goda. Här både förstärks och ifrågasätts sagornas syn på hur onda och goda ser ut och är. Från början tänker jag att det bli för mycket, men boken växer under tiden jag lyssnar. Många gånger blir jag irriterad på den, men ändå är den väldigt underhållande.

Det blir lite tokroligt när vi har två karaktärer som placerats på vad alla tror är fel skola, de kommer dessutom inte från sagovärlden, utan är "läsare" och har inte riktigt spelreglerna klara för sig. Det blir spännande, fartfyllt, roligt och läsvärt. 

En berättelse om vad som händer bakom kulisserna i sagovärlden, helt enkelt. Hur kul som helst!

Rekommenderas till:

Vill man har läsning där sagornas sagor skruvas till.

Betyg: 3,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

torsdag 26 januari 2017

Amulett - Stenväktaren, Kazu Kibuishi



Titel: Amulett - Stenväktaren
Originaltitel: Amulet - The Stonekeeper
Serie: Amulet #1
Författare: Kazu Kibuishi 
Utgivningsår: 2008
Förlag: Bokförlaget Hegas AB
Sidor/tid: 185
Genre: Serie, Ungdom, fantasy, manga
Språk: Svenska





Handling i korthet:
Tolvåriga Emily flyttar med sin mamma och yngre bror Nevin till ett gammalt hus familjen ärvt. De upptäcker snart att huset ruvar på hemligheter ... När ett monster drar in deras mamma genom en dörr i källaren följer syskonen efter för att rädda henne - och hamnar i en underjordisk värld. (CDON)

Mina tankar:
Jag brukar inte läsa så mycket serieböcker men blev nyfiken på denna. Lånade den från biblioteket och gav den en chans. Bilderna är mörka, enkla och snygga. Historien är okej, men känns lite tunn. Det finns iallafall sju böcker i serien, vi får se om jag fortsätter, just nu känns det inte så troligt.


Rekommenderas till:

De som vill ha något snabbläst och fantasystilen med mycket bilder.
Betyg: 3/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Högt Spel, Leigh Bardugo



Titel: Högt Spel 
Originaltitel: Six of Crows
Serie: Six of Crows
Författare: Leigh Bardugo
Utgivningsår: 2015
Förlag: Gilla böcker
Sidor/tid: 424
Genre: Äventyr, Fantasy, Ungdom
Språk: Svenska






Handling i korthet:
Sex helt olika personer från Ketterdams slum skall tillsammans försöka inta den ointagliga isfästningen och stjäla något och sen ta sig levande ut igen.

Mina tankar:
Leigh Bardugo har skrivit Grishatriologin som utspelar sig mestadels i landet Ravka. (I ljusets makt, 2012, Stormens öga, 2013, Ur askan, 2014) Högt Spel som är första boken i en duologi, utspelar sig i samma fantasyvärd, fast utanför Ravka gränser. Den här boken är VÄLDIGT hypad. Så många prisar den för hur unik och fantastisk den är. Då är det lätt att gå in i läsningen med höga förväntningar, vilket ibland inte är så bra. Den här gången var ett sådant tillfälle. Jag blev tyvärr lite besviken. Inte för att boken är dålig, för det är den inte. Men varför alla tycker den är bland det bästa de läst, har jag svårt att förstå. 

För mig tog det ett tag att komma in i boken och när de till slut ger sig iväg på sin resa får historien mer fart och binds ihop. För eftersom det är sex personer som är huvudkaraktärer, skall de läras känna och komma samman innan äventyret börjar. Varje karaktär fördjupass och deras historia vävs in i berättelsen på ett bra sätt, men jag fastnade egentligen inte för någon av dem. Mest sympati kände jag för Matthias, men han ville jag inte tycka om eftersom han jobbat som grishafångare. 

Att de gör det omöjliga inbrottet med hjälp av varandras talanger blir en spännande läsning. Allting går naturligtvis inte helt smidigt och man sitter på helspänn under hela tiden. Jag såg att någon i sin recension, jämförde kuppen med den i filmen Ocean 11 fast i en fantasyvärld, och tycker att det var en väldigt träffande jämförelse.

Att ha läst Grishatriologin före man läser denna är inte nödvändigt, men man har en fördel med att veta hur världen ser ut och hur grishor fungerar. Slutet är verkligen bra, vilket syftar till att nästa bok måste läsas.

Jag har egentligen inte så mycket mer att säga om boken. Den var bra, men inte så bra som jag hoppats. Den är snygg, spännande och lite annorlunda.


Rekommenderas till:

De som söker en lite annorlunda fantasyberättelse.
Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

söndag 22 januari 2017

The Shadow Throne, Jennifer A. Nielsen

Titel: The Shadow Throne
Originaltitel: The Shadow Throne
Serie: The Ascendance Trilogy
Författare: Jennifer A. Nielson
Utgivningsår: 2014
Förlag: Scholastic Audio
Sidor/tid: 8 timmar 53 min
Genre: ungdomsfantasy
Språk: Engelska

Lyssnat på Storytel
Inläsare: Charlie McWade


Handling i korthet:
Kriget har kommit till Carthya och hoten kommer från alla håll. När de Jaron älskar mest hamnar i fiendernas händer, måste han ta till extrema metoder för att försöka rädda sitt land.

Mina tankar:
The Shadow Throne är tredje och sista boken i The Ascendance Trilogy. The False Prince (2012) och The Runaway King (2013) är de två föregående böckerna. 

Det är med kärlek jag försöker få ihop en recension av den här boken och hela triologin. Men jag känner att orden saknas mig för att göra den rättvisa. Men ni skall ha helt klart från början att jag är förälskad. Det här är en sådan serie som jag kommer att få en regäl bokbaksmälla av. Jag är så engagerad i historien och karaktärerna att de kommer vara svåra att släppa taget om, nu när jag har lyssnat klart.

Hela triologin är helt perfekt, enligt mig. Den är så kärleksfullt skriven och innehåller karaktärer som fångar mig och likaledes intressanta, spännande miljöer. Boken har humor, mycket tack vare den lite galna kungen Jaron, som verkar göra allt för att ge sina närmaste stressrelaterade sjukdomar. Vi får se fina vänskapsband, twister, maktgalna kungar, politik och intriger. Lite kärlek växer också fram, men den ligger lite i bakgrunden till allt annat som händer. För boken är full av action och Jaron ligger bakom en hel del av den.

Alla tre böckerna får en klar femma av mig, vilket visar hur mycket jag uppskattade läsningen. Så är man sugen på snabbläst fantasy, skall man ge den här serien en chans. Den är inte lika komplicerad som tex Sarah J Maas böcker (Glastronen, ACOTAR) eller djup som böckerna om korpringarna (Siri Pettersen) och innehåller ingen form av magi. Men vem behöver det när boken rymmer så mycket annat. Den har ju liksom till och med pirater... Vad mer kan man begära???

SPOILER-VARNING!!!

Böckerna är som en saga som kunde ha börjat med "Det var en gång..." och avslutats med "... och så levde de lyckliga i alla sina dagar."
Helt underbar, lättläst ungdomsfantasy med minnesvärda karaktärer.


Rekommenderas till:
De som är sugna på bra böcker.

Betyg: 5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

torsdag 19 januari 2017

The Runaway King, Jennifer A. Nielsen


Titel: The Runaway King
Originaltitel: The Runaway King
Serie: The Ascendance Trilogy #2
Författare: Jennifer A. Nielsen
Utgivningsår: 2013
Förlag: Scholastic Audio
Sidor/tid: 8 timmar 27 minuter
Genre: ungdomsfantasy
Språk: Engelska

Lyssnat på Storytel
Inläsare: Charlie McWade


Handling i korthet:
Bara några veckor efter att Jaron har fått sin tron försöker lönnmördare ta hans liv. Rykten om krig sprider sig och för att rädda sitt rike verkar det som att Jaron behöver överge sin tron.

Mina tankar:
Detta är då den andra boken i The Ascendance Trilogy, första boken heter The False Prince (2012) och sista heter The Shadow Throne (2014)

Precis som i första boken är det full fart från första sidan. Intriger, förrädare, hot och galna beslut gör boken väldigt underhållande. Handlingen är fantastiskt spännande och rolig, men det är karaktärerna som gör att boken blir det där extra. Jag älskar hur Nielsen behandlar sina karaktärer och hennes kärleksfulla sätt att måla upp dem. Jaron är den som sätter sin prägel på storyn och det med den äran, men det finns många minnesvärda karaktärer att hålla av eller hata. Det roliga är att det inte är många som är riktigt självklara i sin roll som vän eller ond eller vad det nu kan vara, mycket förändras genom berättelsens gång.

Som jag skrivit förut är det väldigt troligt att jag kommer att söka mig till fler av Nielsens böcker då jag blivit så förälskad i hennes lättlästa, underhållande men omsorgsfulla berättande. 

Underbar saga med glimten i ögat.

Rekommenderas till:

Sagoälskare

Betyg: 5/5

Går att köpa på Adlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

onsdag 18 januari 2017

The False Prince, Jennifer A. Nielsen


Titel: The False Prince
Originaltitel: The False Prince
Författare: Jannifer A. Nielsen
Utgivningsår: 2012
Förlag: Scholastic Audio
Sidor/tid: 8 timmar, 15 min
Genre: High Fantasy, Young Adult
Språk: Engelska

Lyssnat på Storytel
Inläsare: Charlie McWade



Handling i korthet:
Kungafamiljen är död under mystiska omständigheter. För att ena landet inför hotet om ett inbördeskrig, försöker adelsmannen Conner att lära upp några barnhemspojkar till att föreställa den försvunne prinsen. Tre pojkar får träna och tävla om platsen, med vetskapen om att de som inte vinner lär inte heller få behålla livet

Mina tankar:
Det här är första boken i The Ascendance Trilogy av Jennifer A. Nielsen. Runaway King är bok två och The Shadow Throne är sista boken. 

Jag måste säga att jag är förvånad över att denna triologi inte fått mer uppmärksamhet. Eller har den fått det och jag missat det? Nu är den ju några år, men sååå gammal är den inte. Jag är helt förälskad i den och har sträcklyssnat bok ett och två redan och såvida inte sista boken skulle vara helt oväntat katastrofal, är det här definitivt en av mina favoriter någonsin. 

Huvudpersonen, Sage är en kille med skinn på näsan, tuff attityd, spydiga kommentarer men med hjärtat på rätta stället. Trots att handlingen är så bra med politiska intriger och listiga planer är det ändå Sage som ger den där sista kicken för att boken skall bli det där extra. 

När säcken dras ihop i slutet av boken faller allt på plats och det finns inget som missats eller ligger och skaver i upplösningen. Trots att det inte finns någon cliffhanger är jag ändå väldigt redo att ge mig på nästa bok (som är minst lika bra)

Om jag skall gnälla på något är det möjligtvis att boken är lite förutsägbar. Den är också ganska kort, men tror inte den skulle vinna på att utbroderas mer. Nielsens förmåga att berätta en historia är fantastisk och jag tänker absolut ge mig på fler av hennes böcker.

Jag måste också ge inläsare en hel del credit, med alla röster och dialekter som ger karaktärerna liv.

En relativt kort bok med enkelt språk. Rolig, lättsam och underhållande. 

Rekommenderas till:
De som vill ha lättläst Fantasy med glimten i ögat.

Betyg: 5/5

Går att köpa på Adlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

lördag 14 januari 2017

Märkta för livet, Emelie Schepp



Titel: Märkta för livet
Originaltitel: Märkta för livet
Författare: Emelie Schepp
Utgivningsår: 2014
Förlag: Bonnier Audio
Sidor/tid: 11 h 47 min
Genre: kriminalroman
Språk: Svenska

Lyssnat på Storytel 
Inläsare: Katarina Ewerlöf



Handling i korthet:
Verksamhetschefen för Migrationsverket blir mördad och de enda spår som hittas pekar mot en liten pojke. Åklagare Jana Berzelius jobbar tillsammans med polisen med att lösa fallet, men ju mer de hittar desto mer inser Jana att hon har kopplingar till fallet de utreder.

Mina tankar:
Det här är första boken om åklagaren Jana Berzelius av Emelie Schepp, som blev 2016 års deckarförfattare på deckarfestivalen Crimetime Gotland. Efter att hon fått priset hörde jag en intervju med henne och blev intresserad av hennes böcker. Nu, nästan ett halvår senare, kom jag inte ihåg varför jag ville läsa hennes böcker, bara att jag ville det. Hon hamnade på min boktolva-lista och jag tog tag i den på en gång.

När jag började lyssna kunde jag fortfarande inte förstå varför jag tyckt att böckerna skulle vara speciella, de verkade ju som vilken annan kriminalroman som helst. Men efter ett tag förstod jag, Jana Berzelius har lite fler lager i sin karaktär än man först tror. Det är därför boken är läs/lyssningsvärd och sticker ut. Hon gör för denna boken vad Sebastian Bergman gör för Hjorth och Rosenfeldts kriminalromaner. De är annorlunda och handlar inte som man förväntar sig att de skall göra.

Generellt sett har jag väldigt ont av att läsa om sexuella övergrepp eller övergrepp mot barn. Jag känner bara avsmak och försöker undvika böcker som tar upp det. Det blir för ondskefullt och verkligt. Den här boken är inget undantag, jag tycker just de bitarna av brotten är extra jobbiga att läsa om.

Vissa passager i boken är lite långsammare och mer detaljerade, medans vissa är fulla av action. Schepp lyckas få en ganska bra balans mellan dessa scener.

Bra kriminalroman, med en twist.

Rekommenderas till:

De som vill ha spännande krimläsning

Betyg: 3,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

torsdag 12 januari 2017

Ur askan, Leigh Bardugo



Titel: Ur askan
Originaltitel: Ruin and Rising
Författare: Leigh Bardugo
Utgivningsår: 2014
Förlag: gilla böcker
Sidor/tid: 344
Genre: ungdomsfantasy
Språk: svenska






Handling i korthet:
Skuggmästaren har intagit huvudstaden och styr Ravka från en tron av mörker. Alina och Mal gömmer sig i underjorden. Snart börjar jakten på Morozovas tredje främjare, eldfågeln. Den är Ravkas enda hopp om räddning, men att använda den skulle kunna kosta Alina allt. Men har hon något val? (Bokus)

Mina tankar:
Detta är tredje och sista boken i Grishatriologin. I ljusets makt kom ut 2012 och Stormens öga 2013.

Enligt mig är detta den bästa boken i hela triologin. De andra böckerna har i maklig takt byggt upp allt inför den här slutfinalen. Det är dramatiskt hela tiden och även om jag förstått hur det skulle sluta, kunde jag inte gissa mig till alla twister. 

Jag läser ganska långsamt och det brukar ta ett tag för mig att plöja en bok, men den här läste jag ut under en söndag. Jag kunde inte släppa den. Jag kände mig också väldigt nöjd med hur det hela slutar. Bardugo är duktig på att skriva och jag gillar hennes berättande. Jag gillar också att hon inte gör sina karaktärer för enkla. Ibland har jag till och med svårt att tycka om Alina och Mal, men ändå är jag engagerad i dem. Alina är den som växer mest böckerna igenom. Men mest tycker jag om Nikolai, som har en underbar självdistans och en skön humor som lättar upp stämningen i boken. Det hade gärna kunnat vara mer fokus på honom. Sen finns det många sidokaraktärer som man lär känna väl och tycker om. 

Okej serie med bra slut.

Rekommenderas till:

De som är sugna på lätt och snabbläst fantasy för ungdomar.


Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Tårar i havet, Ruta Sepetys



Titel: Tårar i havet
Originaltitel:Salt To the sea
Författare: Ruta Sepetys
Utgivningsår: 2016
Förlag: BWahlström
Sidor/tid: 8 timmar 7 min
Genre: ungdom, historisk
Språk: Svenska

Lyssnat på Storytel 
Inläsare: Hannah Schmitz



Handling i korthet:
Tyskland vinter 1945. Fyra ungdomar. Fyra hemligheter.

De har alla olika bakgrund och kommer från olika länder, men de är alla på flykt. Från krig, från lögner och från sina egna hemligheter. Deras vägar korsas när de som hundratusentals andra flyr mot kusten för att koma undan de sovjetiska trupperna som rycker allt närmare. Ungdomarna försöker få plats ombord på fartyget Wilhelm Gustloffs som ska föra flyktingarna över Östersjön, mot tryggheten. Men havet döljer också hemligheter. (Baksida)

Mina tankar:
Jag har sett flera bra recensioner av den här boken och även om jag inte kände mig så sugen på en bok om andra världskriget började jag ändå lyssna på den. Det dröjde inte många minuter innan jag var helt fast i karaktärernas öden. Det är så otroligt bra berättat, beskrivet och inläst att det känns som jag är där, med Florian, Joanna, Emilia och Alfred. 

De fyra karaktärerna som jag får lära känna, kommer från fyra olika bakgrunder men har alla mycket upplevelser från kriget att brottas med. Tre av dem är på flykt och en jobbar på Wilhelm Gustloff, fartyget som faktiskt funnits på riktigt. Oftast när jag läser böcker om andra världskriget är det från amerikanskt, brittiskt perspektiv eller åtminstone från västra delen av Europa. Men i Tårar i havet tror jag inte ens att väst nämns. Här kommer de från öst och det är Ryssland och Tyskland som kriget står emellan, så jag lär mig nytt, samtidigt som jag "underhålls".

Boken kryper in under skinnet och jag blir berörd på djupet, därför att under en kort stund får jag tänka och leva mig in i en flyktings situation. Hur ensamt, kallt och desperat det kan bli och hur mycket det kan betyda att någon sträcker ut en hjälpande hand. För det är ju inte bara under andra världskriget det fanns folk som flydde för sina liv. Det händer varje dag och just i denna stund försöker miljontals människor överleva på väg bort från det liv de en gång var vana vid. Det tål att tänkas på när vi sitter i våra varma hus och äter oss mätta i trygghet.

En tänkvärd lättillgänglig, fantastiskt berättad historia.

Rekommenderas till:

Alla
Betyg: 4/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

söndag 8 januari 2017

P.s. I still love you, Jenny Han

Titel: P.S. I still love you
Originaltitel: P.S. I still love you
Författare: Jenny Han
Utgivningsår: 2015
Förlag:
Sidor/tid: 8 timmar 59 minuter
Genre: Nutid, romans, ungdom
Språk: Engelska

Lyssnat på Storytel
Inläsare: Laura Knight Keating


Handling i korthet:
"Lara Jean didn’t expect to really fall for Peter.
She and Peter were just pretending. Except suddenly they weren’t. Now Lara Jean is more confused than ever.
When another boy from her past returns to her life, Lara Jean’s feelings for him return too. Can a girl be in love with two boys at once?" (Goodreads)


Mina tankar:
Det här är andra boken i en triologi. Första boken heter To all the boys I've loved before (2014) och sista (tror jag) skall komma ut i år, 2017, Always and forever, Lara Jean.

Jag gillar Jenny Hans berättande, men själva historien i den här boken blev lite för mycket tonårsdrama för mig. Spänningen är borta och det blir mest ångestladdat, med två killar som gillar Lara Jean och som hon gillar tillbaka. Det blir misstro och kommunikationsproblem och bara jobbigt. 

Ändå kan jag inte släppa boken utan tycker vissa bitar är så där lagom smågulligt som Jenny Han är så bra på. Men jag är inte helt säker på att jag kommer ge mig på bok tre. Jag hade nöjt mig med bok ett, om bara slutet varit mer definitivt där. Det hade räckt.

Rekommenderas till:

Tonårsromantiker

Betyg: 3/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

lördag 7 januari 2017

Marked, P.C Cast & Kristin Cast



Titel: Marked
Originaltitel: Marked
Författare: P.C Cast & Kristin Cast
Utgivningsår: 2007
Förlag:
Sidor/tid: 344
Genre: Urban fantasy
Språk: Svenska




Handling i korthet:
Om en sökare märker dig, måste du byta skola för att lära dig att bli vampyr.

Mina tankar:
Det här är första boken i House of Night serien som sammanlagt innehåller 12 böcker. Jag blev rekommenderad denna av en bibliotekarie på mitt lokala bibliotek och hade egentligen ingen uppfattning om vad den handlade om, bara att den skulle vara såååå bra. 

Jag har inte så mycket att säga om den här boken, mer än att jag tyvärr inte håller med bibliotekarien. Det var nämligen så att jag hade flera saker i boken som jag inte riktigt kom överens med.

För det första, och det som störde mig mest, är hur boken är skriven. Med ett språk och en attityd vi som hämtad från en tonårsdagbok. Inget för mig! Jag blir bara irriterad och det påverkar min relation till karaktärerna som jag inte gillar alls. Eftersom jag inte gillar karaktärerna som driver handlingen framåt, fastnar jag inte för den heller. Det hela känns lite segt.

Indianers folktro blandas med grekisk mytologi, vampyrer, gudinnor och örter blandas friskt med elaka tonåringar och attraktion. Det känns rörigt och populistiskt. 

Positivt är dock miljön, där man får en känsla av gammal brittisk internatskola för överklassen. 

Rekommenderas till:

Nej, inget jag skulle rekommendera...

Betyg: 1,5/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

tisdag 3 januari 2017

Läst 2017


Januari 
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

måndag 2 januari 2017

Fallen, Lauren Kate

Titel: Fallen
Originaltitel:Fallen
Författare: Lauren Kate
Utgivningsår: 2009
Förlag: Delacorte Press
Sidor/tid: 452
Genre: urban fantasy
Språk: Engelska





Handling i korthet:
Luce Price skickas till internatskolan Sword & Cross, där eleverna kameraövervakas, mobiltelefoner är förbjudna och alla verkar ha ett brottsregister. När Luce första dagen får syn på Daniel Grigori känns det något väldigt bekant över honom. Luce dras till honom från första stund, men han visar tydligt att han inte vill ha med henne att göra.

Mina tankar:
Detta är första boken av fem i Fallenserien av Lauren Kate och anledning till att jag plockade upp denna var att den tydligen skall dyka upp på filmduken under 2017. 

Trots att den är på strax över 400 sidor var den ganska snabbläst. Jag gillar första hälften av boken, då den utspelar sig på en internatskola som är nått gammalt sunkit ställe med galler för fönstren, egen kyrkogård, gnisslade gallergrindar och övervuxna trädgårdar. Ganska skön läskig stämning i miljöerna alltså, plus att jag helt enkelt gillar att läsa om fiction i internatmiljöer.

Man förstår ganska snart att det är något annorlunda med Luce. Hon har varit med om en hel del. Vilket lett till att hon, ihop med polis, föräldrar, läkare, ifrågasätter hennes mentala förmågor. Dessutom skapas en härlig ovisshet av att man får hintar om att det är något stort på gång som man inte förstår. En bra start på en spännande bok.

Men när sen allt skall börja uppdagas faller det platt, enligt min mening. Mystiken och spänningen försvinner och blir till en "jagkanintelevautanattseinidinavackraögon-kärlekshistoria". Det är så Puttenuttigt att jag tröttnar. Dessutom verkar alla insatta i allting utom just huvudpersonen Luce. Hon går omkring och mår dåligt för att hon tror att hon kan ha dödat någon men ingen hjälper henne och förklarar vad som sker. Schyssta kompisar!

Det är relativt mycket som inte blir uppklarat och förklarat i denna första bok, vilket är lite irriterande. Jag är inte mycket klokare nu än efter att jag läst baksidan på boken, tycker att jag kunde fått lite mer. Sen är det en sak till jag stör mig på under läsningen, den skrivs inte i första person utan i tredje person, vilket distanserar mig som läsare. Jag har svårt för det.

Rekommenderas till:

Gillar man triangeldrama och kärlek vid första ögonkastet...


Betyg: 3/5

Går att köpa på cdon.comAdlibris.comBokus.com
Läs om boken på goodreads

Kaosutmaningen 2017

I år anordnas kaosutmaningen av Sofies bokblogg och det är klart jag hänger på. Kaosutmaningen går ut på att man skall försöka bocka av minst 20 punkter på listan under ett år. En bok få bara vara med en gång.
Listan i år verkar lite klurig, så vi får se hur många jag lyckas pricka av under året.

1. En bok i en genre du vanligtvis inte läser After - När vi möttes, Anna Todd
2. En bok med ett djur på omslaget Ur askan, Leigh Bardugo
3. En bok på ett annat språk än svenska Runaway King, Jennifer A. Nielsen
4. En bok från Afrika
5. En bok från Asien
6. En bok från Amerika Breaking Dawn, Stephenie Meyer
7. En bok från Oceanien Fyren mellan haven, M. L. Stedman
8. En bok från Europa (inte Sverige) Svarthuset, Peter May
9. En bok med en tonårig huvudperson PS. I still Love you, Jenny Han
10. En bok med fler än tre hbtq-personer The Gentleman's Guide to Vice and Virtue, Mackenzi Lee
11. En bok med något rött på omslaget The Shadow Throne, Jennifer A. Nielsen
12. En bok som kommer som film under 2017 eller 2018 Fallen, Lauren Kate
13. En bok publicerad 2017 Carve the Mark, Veronica Roth
14. En bok publicerad innan 2000 Harry Potter and the Philosopher's stone, J. K. Rowling
15. Ett seriealbum Amulett - Stenväktaren Kazu Kibuishi
16. En bok du tycker att alla borde läsa The False Prince, Jennifer A. Nielsen
17. Sista boken i en serie The Winner's Kiss, Marie Rutkoski
18. En bok som har mer än en författare Marked, P.C Cast & Kristin Cast
19. En bok du valde på grund av bilderna
20. En bok om något du brinner för
21. En tegelsten (på över 500 sidor) Empire of Storms, Sarah J Maas
22. En bok på under 150 sidor
23. En lånad bok
24. En faktabok Utveckla barns inflytande - Verktyg för förskolan, Jenny Biteus Teres Engholm
25. En bok för barn En olustig början, Lemony Snicket
26. En klassiker Svindlande höjder, Emily Bronte
27. En hyllvärmare Eleanor & Park, Rainbow Rowell
28. En bok som vunnit ett pris Märkta för livet, Emelie Schepp
29. En bok du länge velat läsa Mistborn. Sista Riket, Brandon Sanderson
30. En somrig bok Lucky in Love, Kasie West
31. En bok som utspelar sig före år 1900 Stalking Jack the Ripper, Kerri Maniscalco
32. En bok som utspelar sig under eller handlar om andra världskriget Tårar i havet, Ruta Sepetys
33. En bok som utspelar sig norr om Uppland
34. En hypead bok Högt spel, Leigh Bardugo
35. En bok vars titel börjar på L Legion, Julie Kagawa